Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Menu
Româna English Français

Persoanele cu dizabilităţi sunt acele persoane care au deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, deficienţe care în interacţiune cu diverse bariere pot îngrădi participarea deplină şi efectivă a acestora în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dizabilitatea reprezinta deficiența capacității, abilității, de a îndeplini o activitate în maniera sau la nivelul considerat în limite normale pentru o ființă umană.

La nivelul Uniunii Europene, dizabilitatea este considerată o problemă a întregii societăți și presupune adaptarea continuă în toate dimensiunile vieții pentru primirea și menținerea persoanelor cu dizabilități în dinamica vieții sociale.

Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007 a constituit actul de asumare pentru crearea cadrului de implementare a acestui standard de drept internațional.

Convenția face trecerea de la modelul medical al dizabilității la modelul social bazat pe drepturile omului. Acest model înțelege dizabilitatea nu ca pe o caracteristică sau un defect al persoanei care trebuie tratată cu caritate și ocrotire, ci ca pe o interacțiune dintre particularitățile unei persoane și felul în care societatea răspunde acelor particularități, evidențiind barierele din societate care împiedică persoanele cu dizabilități să participe activ și să trăiască în cadrul societății.

În spiritul misiunii asumate și anume susținerea unei educații de calitate și formarea în spațiul academic, Centrul Universitar Pitești își propune respectarea principiilor și valorilor fundamentale privind drepturile omului și asigurarea bunăstării tuturor beneficiarilor serviciilor de educație și formare.

Studenții cu dizabilități beneficiază de sesiuni de consiliere, orientare în carieră și mentorat, susținute de specialiști în domeniu, din cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC).

Servicii suport social

DIZABILITATE NEURO – MOTORIE

• Locuri de parcare dedicate (3 locuri)
• Rampe de acces la intrările prinicipale
• Un set de rampe mobile pentru diferențele de nivel între etaje
• Lift cu butoane plasate accesibil pentru persoane în scaun rulant și cu cifre în relief
• Toalete accesibilizate pentru personae cu dizabilități
• Uși suficient de largi pentru accesul scaunelor rulante
• Sisteme audio-video in majoritatea salilor de curs și seminar
• Birouri accesibile


 DIZABILITATE DE VEDERE

Aplicații de ghidare pentru persoanele nevăzătoare prin toate spațiile de învățământ
• Inscripții pentru nevăzători și slab văzători în corpul principal al centrului
•  Utilizarea de Softuri de conversie a materialelor de studiu

 

DIZABILITATI DE AUZ

Interpret mimico-gestual 

Centrul Universitar Pitești organizează cursuri de limbajul semnelor pentru adaptarea la nevoile specifice alte studenților cu dizabilități și programe de consiliere și orientare în carieră adaptate la nevoile acestor studenți. 

Oferta educațională a uiversității cuprinde programul de master Misiune și slujire prin limbaj mimico-gestual, pentru formarea interpretilor in limbajul mimico-gestual. Programul asigură pregătirea teoretică şi practică în limbajul mimico-gestual laic şi religios, precum și cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea corectă a limbajului mimico-gestual.

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola

martie 2025

LunMarMieJoiVinSâmDum
242526272812
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.