Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

PROGRAMUL DE STUDII DE LICENȚĂ PSIHOLOGIE

DOMENIUL  - PSIHOLOGIE

ZI, 3 ANI, CU FRECVENȚĂ

 

Cadrul juridic de organizare şi funcţionare a programului de studiu Psihologie

Programul de studii Psihologie funÈ›ionează în cadrul Universității din PiteÈ™ti începând cu anul universitar 2003-2004. Activitățile se desfășoară sub coordonarea Departamentului de Psihologie, ȘtiinÈ›e ale Comunicării È™i Asistență Socială, implicând È™i cadre didactice din alte departamente ale  Universității din PiteÈ™ti. Specializarea Psihologie a obÈ›inut acreditarea conform Hotărârii Consiliului ARACIS din data de 24.06.2010, în baza H.G. nr.966/110.2011 È™i a fost evaluată periodic, primind calificativul ”Încredere”, cu menÈ›inerea acreditării, în 24.11.2016.
AbsolvenÈ›ii pot cotinua studiile în acelaÈ™i domeniu în cadrul programului de master Psihologie clinică: evaluare È™i intervenÈ›ie, acreditat la rândul lui conform Hotărârii Consiliului ARACIS din data de 23.06.2011, prin O.M. 4945/9.08.2012 È™i de Colegiul Psihologilor din România, ale cărui cursuri se desfășoară sub coordonarea aceluiaÈ™i departament.

 

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2022-2025

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2021-2024

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2020-2023

PLAN DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2019-2022

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2018-2021

PLANUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT - CICLUL UNIVERSITAR 2017-2020

 

FISE DE DISCIPLINA - PSIHOLOGIE LICENTA

 

ANUL I sem 1

ANUL I sem 2

ANUL II sem 1

ANUL II sem 2

ANUL III sem 1

ANUL III sem 2

 

Misiunea programului de studii Psihologie

Specializarea Psihologie face parte din domeniul de licenţă Psihologie. Prin planul de învăţământ, programele analitice ÅŸi obiectivele pe care ÅŸi le propune urmăreÅŸte să asigure o pregătire profesională de bază în principalele domenii profesionale ale psihologiei (psihologia clinică, psihologia educaÅ£ională, psihologia muncii etc).

 Această misiune se reflectă în planul de învăţământ astfel încât prin conÅ£inutul lui să se realizeze compatibilitatea curriculară în conÅ£inut cu alte facultăţi de profil din Uniunea Europeană.

Profesia de psiholog poate fi întâlnită pe piaÅ£a muncii în foarte multe sectoare de activitate È™i într-o multitudine de organizaÈ›ii de genul instituÈ›iilor publice (în învățământ: consilier È™colar sau profesor de psihologie, în unități medicale È™i de sănătate publică: psiholog clinician sau psihoterapeut, în instituÅ£ii specializate în domeniul apărării È™i ordinii publice: psiholog militar etc) sau al organizaÈ›iilor private (organizaÅ£ii economice, organizaÈ›ii nonprofit: psiholog industrial-organizaÈ›ional etc).

Profesionalizarea ca psihoterapeut presupune, pe lângă studiile de bază în psihologie sau în domenii conexe (asistență socială, medicină-psihiatrie, sociologie), o formare de durată (de 3-4 ani) oferită de diverse È™coli de psihoterapie, acreditate de către Colegiul Psihologilor din România.

Exercitarea profesiei de psiholog se realizează în baza unui atestat de liberă practică eliberat de către Colegiul Psihologilor din România, instituÅ£ia care gestionează, în baza reglementărilor legale în vigoare, serviciile profesionale oferite de psihologii români.

 

Obiectivele specifice ale programului de studii Psihologie urmăresc dezvoltarea cunoÈ™tinÈ›elor È™i abilităţilor necesare dobândirii competenÅ£elor profesionale.

Procesul de pregătire a viitorilor specialiÅŸti este astfel conceput încât să realizeze următoarele obiective, în conformitate cu prevederile Cadrului naÅ£ional al calificărilor din învăţământul superior elaborat in 2011: 

- însuÅŸirea ÅŸi aprofundarea informaÅ£iilor din domeniul psihologiei ÅŸi ÅŸtiinÅ£elor comportamentale;

- formarea unui limbaj ştiinţific de specialitate, bazat pe concepte, noţiuni şi teorii moderne, de actualitate;

- însuÅŸirea demersului metodologic specific cercetării proceselor psihice ÅŸi a fenomenelor sociale;

- dezvoltarea aptitudinilor de cunoaştere şi relaţionare interpersonală;

- însuÅŸirea principalelor paradigme, metode de gândire ÅŸi de interpretare a personalităţii ÅŸi conduitei umane;

- cunoaşterea şi aplicarea celor mai noi metode şi tehnici de evaluare psihologică a individului, grupului şi organizaţiilor, de investigaţie psihologică, bazate pe instrumente psihometrice şi modele statistice, pe folosirea programelor informatice de prelucrare şi analiză a datelor;

- însuÅŸirea capacităţii de identificare, analiză  ÅŸi soluÅ£ionare a problemelor ÅŸi conflictelor sociale în organizaÅ£ii ÅŸi comunităţi;

- dezvoltarea abilităţilor de bază în vederea intervenÅ£iilor psihologice în domeniile aplicative ale psihologiei;

- însuÅŸirea principiilor deontologice specifice în exercitarea profesiei de psiholog;

- formarea unor spirite deschise către dialog şi preocupate de responsabilităţile lor civice.

 

CompetenÅ£ele profesionale dobândite de către absolvenÅ£ii Programului de studii Psihologie sunt:

• Operarea cu concepte fundamentale în domeniul psihologiei, 

• Proiectarea È™i realizarea unui demers de cercetare în psihologie, 

• Evaluarea critică a situaÅ£iilor problematice ÅŸi a soluÅ£iilor posibile în psihologie, 

• Evaluarea psihologică a individului, grupului ÅŸi organizaÅ£iei,

• Proiectarea ÅŸi realizarea intervenÅ£iilor psihologice,

• RelaÅ£ionarea ÅŸi comunicarea interpersonală specifică domeniului psihologiei,

 

Competenţe transversale:

• Exercitarea sarcinilor profesionale conform principiilor deontologice specifice în exercitarea profesiei,

• Aplicarea tehnicilor de muncă eficientă în echipă multidisciplinară pe diverse paliere ierarhice,

• Autoevaluarea nevoilor de formare continuă în vederea adaptării competenÅ£elor profesionale la dinamica contextului social.

 

La sfârÅŸitul ciclului de studii universitare de licenţă cu durata de 3 ani, absolvenÅ£ii primesc Diploma de licenÅ£iat în psihologie ÅŸi competenÅ£ele necesare pentru a intra în programele de supervizare profesională, în raport cu prevederile Legii 213 ÅŸi reglementărilor Colegiului Psihologilor din România. 

Supervizarea, în vederea obÅ£inerii atestatului de liberă practică autonomă, se realizează prin studii masterale, cursuri postuniversitare sau formări profesionale oferite de instituÅ£ii agreate de Colegiul Psihologilor din România.

 

Ariile de competenţă dobândite în facultate permit practicarea profesiei de psiholog în următoarele specializări:

1. Psiholog în domeniul psihologiei muncii, organizaÅ£ionale, transporturilor ÅŸi serviciilor:

- Cabinete individuale de psihologia muncii, transporturilor şi serviciilor pentru evaluare-testare psihologică la angajare sau periodică;

- Cabinete de Psihologie în policlinici;

- Psiholog în organizaÅ£ii industriale, financiare ÅŸi bancare;

- Psiholog  în resurse umane;

- Psiholog specializat în psihologia sportului;

- Psiholog consilier în organizaÅ£ii guvernamentale sau nonguvernamentale, ONG-uri;

- Psiholog în domeniul judiciar, psiholog criminalist, psiholog în penitenciare.

2. Psiholog în domeniul psihoterapiei, psihologiei clinice ÅŸi consilierii psihologice:

- Cabinete individuale de psihoterapie şi consiliere psihologică;

- Psiholog clinician în spitale, policlinici, sanatorii, clinici de recuperare;

- Psiholog consilier în clinici ÅŸi cabinete de Psihologie;

3. Psiholog  în domeniul educaÅ£iei:

- Profesor psiholog în învăţământul liceal ÅŸi universitar;

- Psiholog ÅŸcolar în cabinetele de Psihologie ÅŸcolară;

- Psiholog specialist în consilierea ÅŸcolară ÅŸi vocaÅ£ională în cadrul cabinetelor de Psihologie din ÅŸcoli, licee, universităţi sau cabinete individuale.

4. Psiholog în domeniul securităţii naÅ£ionale.

 

AbsolvenÈ›ii programului de studii universitare de licență Psihologie pot accesa ocupaÈ›ia de Psiholog, cod 263411, conform ”Clasificării OcupaÈ›iilor din România”, 2020.

 

CunoÈ™tinÈ›ele, abilitățile È™i competenÈ›ele dobândite È™i dezvoltate în cursul studiilor de licență au permis absolvenÈ›ilor să se angajeze pe piaÈ›a muncii, să deschidă forme indepedente de exercitare a profesiei (cabinete, cabinete asociate sau societăți profesionale), să continue studiile cu cele ale ciclului superior, de master, în diferite specialități, să înveÈ›e permanent.
 
Cadrele didactice cu activitate în cadrul programului de studiu Psihologie sunt profesori, conferenÈ›iari È™i lectori universitari, titulari cu titlul È™tiinÈ›ific de doctor în domeniile disciplenelor din posturile ocupate, sau cu pregătire iniÈ›ială È™i compentenÈ›e în domeniile disciplinelor. Toate au pregătire pedagogică atestată.
Titularii de curs au elaborat cursuri, îndrumare de lucrări/proiecte sau alte lucrări necesare desfășurării procesului de învățământ , care acoperă fiÈ™ele de disciplină pentru disciplinele din post.
 
Admiterea
 
La specializarea Psihologie, rectutarea studenÈ›ilor se face prin proceduri de admitere. În ultimii È™ase ani, numărul de studenÈ›i înmatriculaÈ›i în anul I, Psihologie, a variat între 83 È™i 100.
 
Condițiile de admitere pot fi consultate la secțiunea Admitere Licență, de pe site-ul universității.

 

 

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.