Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București- Centrul Universitar Pitești

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT
pentru ciclul universitar

2023 - 2026

Programul de studii universitare de licență

Matematică

Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică

Programul de studii universitare de licență

Matematică

Domeniul fundamental

Matematică şi ştiinţe ale naturii

Domeniul de licenţă

Matematică

Facultatea

de Științe, Educație Fizică și Informatică

Durata studiilor:

3 ani (6 semestre)

Forma de învăţământ:

cu frecventa (IF)

1. MISIUNEA PROGRAMULUI DE STUDIU

        Programul de licență „Matematică” prin misiunea asumată se încadrează în coordonatele misiunii generale de a crea, valorifica ÅŸi disemina cunoÅŸtinÅ£e, prin dezvoltarea unui mediu de cercetare ÅŸi învăţământ bazat pe excelenţă, în care atragerea, dezvoltarea ÅŸi promovarea valorilor ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi didactice primează.  Programul de licență „Matematică” are ca misiune formarea de specialiÅŸti cu înaltă calificare în domeniul matematicii, la un nivel compatibil cu cel avut de Uniunea Europeană, cât ÅŸi cadre didactice necesare învăţământului matematic. De asemenea, programul de licență „Matematică” se caracterizează prin următoarele misiuni didactice ÅŸi de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică precum: să permită recunoaÅŸterea competenÅ£elor obÅ£inute, atât în Å£ară cât ÅŸi în străinătate, prin conÈ›inutul  planurilor de învăţământ ÅŸi a programelor analitice adecvate; participarea la programe europene de mobilitate a studenÅ£ilor ÅŸi a cadrelor didactice; pregătirea psiho-pedagogică ÅŸi metodică adecvate pentru exercitarea funcÅ£iei de profesor în învăţământul preuniversitar ÅŸi universitar; formarea de specialiÅŸti: profesori de matematică, matematicieni; asigurarea pregătirii continue în domeniul matematică; efectuarea de servicii sociale ÅŸi culturale pentru membrii comunităţii academice ÅŸi din afara ei, prin dezvoltarea ÅŸi difuzarea valorilor culturale, ÅŸtiinÅ£ifice, realizarea echilibrului necesar între cultura ÅŸtiinÅ£ifică, tehnologică ÅŸi umanistă, schimbarea mentalităţilor ÅŸi atitudinilor, promovarea relaÅ£iilor internaÅ£ionale; valorificarea potenÅ£ialului ÅŸtiinÅ£ific pe care-l reprezintă cadrele didactice cu activități didactice la program, în activitatea de cercetare ÅŸtiinÅ£ifică ÅŸi de publicare, prin prezentarea rezultatelor cercetării ÅŸi a experienÅ£ei ÅŸtiinÅ£ifice acumulate în cadrul unor conferinÅ£e naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale de specialitate; formarea de noi promoÅ£ii de cercetători ÅŸtiinÅ£ifici, adaptate exigenÅ£elor ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi societăţii contemporane.

2. OBIECTIVE DE FORMARE ÅžI COMPETENÅ¢E

Obiectivul general al programului de studii:

       Obiectivele generale al programului de studii universitare de licență „Matematică” sunt: asigurarea unei pregătiri de înalt nivel a studenÅ£ilor în domeniul matematicii, astfel încât aceÅŸtia să poată ocupa un loc de muncă  în învăţământ (profesor de matematică)  sau să fie capabili a continua studiile în cadrul masteratelor din universitatea noastră sau din alte universităţi (din Å£ară sau din străinătate); adaptarea ofertei educaÅ£ionale la evoluÅ£ia structurală a învăţământului românesc; integrarea în reÅ£ele universitare naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale pe criterii de performanţă ÅŸi complementaritate; asimilarea metodelor numerice ÅŸi deprinderilor de folosire a programelor de calculator utile în laboratoare sau centre de cercetare industriale; folosirea cunoÅŸtinÅ£elor de combinatorică, grafuri, matematici actuariale în domeniul economic.

Obiectivele specifice ale programului de studii: transmiterea de cunoÅŸtinÅ£e ÅŸi formarea abilităţilor necesare dobândirii competenÅ£elor ce urmează.

Competenţe profesionale:

C1. Operarea cu noţiuni şi metode matematice

C2. Prelucrarea matematică a datelor, analiza şi interpretarea unor fenomene şi procese

C3. Elaborarea ÅŸi analiza unor algoritmi pentru rezolvarea problemelor

C4. Conceperea modelelor matematice pentru descrierea unor fenomene

C5. Demonstrarea rezultatelor matematice folosind concepte şi raţionamente matematice

Competenţe transversale:

CT1. Aplicarea regulilor de muncă riguroasă ÅŸi eficientă, manifestarea unor atitudini responsabile faţă de domeniul ÅŸtiinÅ£ific ÅŸi didactic, pentru valorificarea optimă ÅŸi creativă a propriului potenÅ£ial în situaÅ£ii specific, cu respectarea principiilor ÅŸi a normelor de etică profesională

CT2. Desfăşurarea eficientă ÅŸi eficace a activităţilor organizate în echipă

CT3. Utilizarea eficientă a surselor informaÅ£ionale ÅŸi a resurselor de comunicare ÅŸi formare profesională asistată, atât în limba română, cât ÅŸi într-o limbă de circulaÅ£ie internaÅ£ională

3. CALIFICAREA PROFESIONALĂ, RELAȚIA CU COR/ISCO-08/ESCO (ocupaţii, posibilităţi de integrare pe piaţa muncii)

       Diploma de licență va atesta recunoaÅŸterea specializării profesionale ÅŸi competenÅ£a absolvenÅ£ilor în domeniul matematică, având un grad ridicat de profesionalism care să-i recomande ca specialiÅŸti în acest domeniu. OcupaÅ£ii profesionale ale absolvenÅ£ilor programului de studii universitare de licență Matematică: Consilier matematician - 212001, Expert matematician - 212002

4. STRUCTURA PE SÄ‚PTÄ‚MÂNI A ANILOR UNIVERSITARI

Număr de semestre: 6

Număr de credite obligatorii pe semestru: 30

Număr de ore de activităţi didactice/săptămână: 22-28

Structura anilor de studii:                Macheta 1

   
Anul de studii   
   
Activităţi didactice   
   
Sesiuni de examene   
   
Practică   
   
VacanÅ£e   
   
Sem. I   
   
Sem. II   
   
Iarnă   
   
Vară   
   
RestanÅ£e   
   
Iarnă   
   
Primăvară   
   
Vară   
Anul I
14

14

3

3

2

0 ore

2

1

9
   
Anul II   
   
14   
   
14   
   
3   
   
3   
   
2   
   
120 ore   
   
2   
   
1   
   
9   
   
Anul III   
   
14   
   
12   
   
3   
   
3   
   
2   
   
0 ore   
   
2   
   
1   
   
0   

 

 

 

5. FLEXIBILITATEA INSTRUIRII. CONDIÅ¢IONÄ‚RI

       Flexibilitatea programului de studii este asigurată prin discipline opÅ£ionale (la alegere - A) ÅŸi discipline facultative (liber alese - L). Disciplinele opÅ£ionale (A) sunt propuse pentru toate semestrele ÅŸi sunt grupate în discipline opÅ£ionale sau pachete opÅ£ionale, care răspund cerinÈ›elor de perfecÈ›ionare în domeniul de specializare. Alegerea traseului se face de către student, înainte de începerea anului universitar din care fac parte semestrele care conÅ£in disciplinele sau pachetele de discipline opÅ£ionale. Disciplinele facultative (L) sunt propuse pentru toate semestrele din planul de învățământ. În planul de învăţământ al programului de studii universitare de licență Matematică sunt consemnate disciplinele cu numărul aferent de ore ÅŸi puncte de credit, urmând ca în registrul matricol să se treacă disciplina conform opÅ£iunii studentului.

 

6. CONDIÅ¢II DE ÎNSCRIERE ÎN ANUL DE STUDIU URMÄ‚TOR. CONDIÅ¢II DE PROMOVARE A UNUI AN DE STUDIU

       CondiÅ£iile de înscriere în anul următor, condiÅ£iile de a urma module de curs în avans, condiÅ£iile de promovare sunt cuprinse în Regulamentul privind organizarea ÅŸi desfăşurarea procesului de învăţământ utilizând sistemul ECTS.

7. EXAMENUL DE LICENŢĂ

Perioada de elaborare a lucrării de licenţă: 2 SÄ‚PTÄ‚MÂNI. Definitivarea lucrării de licenţă: cu 10 zile înainte de susÈ›inerea examenului de licență. Perioada de susÅ£inere a lucrării de licență: sesiunea IUNIE-IULIE. Numărul de credite pentru susÅ£inerea lucrării de licență: obÅ£inerea unui număr de 10 ECST în urma exemenului de licență care constă într-o probă de susÅ£inere a lucrării de licență È™i o probă de verificare a cunoÈ™tiinÈ›elor fundamentale. Aceste credite se obÅ£in prin susÅ£inerea examenului de licență ÅŸi se adaugă celor 120 de credite obÅ£inute în urma promovării celor trei ani de studii universitare de licență.

8. CONÅ¢INUTUL PLANULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT - disciplinele de studiu pe ani

                     -- PLANUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT --

                    -- FIȘELE DISCIPLINELOR --

ADMITERE 2024

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.