Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

  DEPARTAMENTUL DE LIMBÄ‚, LITERATURÄ‚, ISTORIE Și ARTE  

 

PREZENTARE

  Actualul Departament Limbă, Literatură, Istorie ÅŸi Arte (DLLIA) reuneÅŸte cadre didactice ÅŸi programe de studii din domeniul ÅžtiinÅ£elor umaniste, care continuă tradiÅ£ia Filologiei de la PiteÅŸti, înfiinÅ£ată cu aproape ÅŸase decenii în urmă. Cea mai veche secÅ£ie, cea de Franceză – Engleză, a funcÅ£ionat din 1974 în cadrul fostului Institut de Învăţământ Superior din PiteÅŸti, devenit în 1990 Universitatea din PiteÅŸti.

   Caracterul de universitate se reflectă în paleta largă de programe de studii oferite de DLLIA.

  De-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea învăţământului umanist argeÅŸean specialiÅŸti recunoscuÅ£i la nivel internaÅ£ional: Gabriel Å¢epelea, Petre Otu, Cristian Troncotă, Andrei BantaÅŸ, Irina Mavrodin, Virgiliu Ștefănescu- DrăgăneÅŸti, Mariana TuÅ£escu, Andrei Ionescu, Coman Lupu, Augustin Z.N. Pop, Åžerban Cioculescu, Gheorghe Vrabie, Petru-Mihai Gorcea, Gh. N. Dragomirescu, Vasile Vasile, Sabin PăuÈ›a ÅŸi alÅ£ii.  

   În 1997, în cadrul Universităţii din PiteÅŸti, a luat fiinţă specializarea Istorie, acreditată din anul 2004, care cuprinde pregătire la nivel de licenţă ÅŸi beneficiază de programe masterale în domeniul istorie.

    Din anul 2002 editează Buletinul ÅžtiinÅ£ific Studii Istorice, care cuprinde materiale ÅŸi cercetări de istorie ale cadrelor didactice ÅŸi ale studenÅ£ilor din cadrul specializării.

  Începând cu 2002, Specializarea Istorie organizează Sesiunea NaÅ£ională de Comunicări ÅžtiinÅ£ifice a StudenÅ£ilor, recunoscută la nivel academic de către Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale.

   Domeniul Muzică, înfiinÅ£at în 2001 la Universitatea din PiteÅŸti, este prezent în oferta educaÅ£ională a DLLIA, prin programul de licenţă Muzică ÅŸi programul de master EducaÅ£ie muzicală contemporană, coordonate de un colectiv format din unsprezece cadre didactice care desfăşoară o activitate artistică de impact la nivel naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional. 

   Cel mai nou domeniu din coordonarea DLLIA este Teatru, prin programul de studii Artele spectacolului (Actorie), care se adresează tuturor celor interesaÅ£i să îÅŸi dezvolte aptitudinile artistice ÅŸi creează o deschidere culturală mai amplă în regiune.

MISIUNE    În concordanţă cu misiunea Universităţii ÅŸi cu solicitările actuale de pe piaÅ£a forÅ£ei de muncă regionale ÅŸi naÅ£ionale, Departamentul de Limbă, literatură, istorie ÅŸi arte  prin domeniile È™i programele coordonate oferă posibilitatea unei educaÅ£ii de tip umanist apropiate de valorile ÅŸi interesele societăţii româneÅŸti ÅŸi ale Uniunii Europene.

 

OBIECTIVE

 
 
  • formarea de traducători, critici È™i istorici literari, cercetători în domeniul literaturii ÅŸi lingvisticii, specialiÅŸti în studiul limbii române, franceze, engleze, spaniole È™i germaneDepartamentul DLLIA are acces gratuit la programul Memsource Academic Edition, un program academic special conceput pentru universități în vederea utilizării în cadrul cursurilor de traducere. 

  • formarea de specialiÅŸti în istorie, arheologie, arhivistică, muzeologie;
  • pregătire de specialitate în domeniul muzicii È™i teatrului;
  • colaborarea cu mediul socio-economic pentru producerea ÅŸi transmiterea cunoÅŸtinÅ£elor ÅŸtiinÅ£ifice care contribuie la îmbogăţirea patrimoniului cultural;
  • asigurarea de servicii sociale ÅŸi culturale pentru membrii comunităţii academice ÅŸi pentru persoane din afara ei, prin dezvoltarea ÅŸi difuzarea valorilor culturale, ÅŸtiinÅ£ifice, realizarea echilibrului necesar între cultura ÅŸtiinÅ£ifică, tehnologică ÅŸi umanistă;
  • promovarea relaÅ£iilor internaÅ£ionale;
  • implementarea practicilor didactice europene în vederea formării, în spaÅ£iul naÅ£ional, a unei comunităţi intelectuale racordate la valorile europene.

PROGRAME

DE

STUDII

 
Licență

 

Master

DOMENIUL FILOLOGIE – 350 de locuri

DOMENIUL ISTORIE - 50 de locuri

DOMENIUL MUZICÄ‚– 50 de locuri

  • EducaÈ›ie muzicală contemporană
Doctorat Domeniul FILOLOGIE 

Director

Contact

Lect. univ. dr. Adina Dumitru  

E-mail: adina.dumitru@upit.ro

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.