Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Universitatea Națională
de Știință și Tehnologie
POLITEHNICA București

Logo incredere
Instituție de învățământ superior cu grad de încredere ridicat Logo ARACIS
Româna English Français

Câte strofe are Luceafărul?

Alexandru Boroiu, prof. univ. dr. ing.

Departamentul Autovehicule și Transporturi, Facultatea de Mecanică și Tehnologie

15 ianuarie 2021

(timp de lectură: 4 - 5 min)

 

Evident, toată lumea ştie: 98 de strofe. Dar o discuţie susţinută pe această temă a fost generată de apariţia articolului “Eminescu restituit: o versiune ”integrală” a Luceafărului” ȋn revista Vatra din 10 aprilie 2018 - articol realizat de Ara Alexandru şi Dana Şişmanian, ȋn care, la final, este publicat Luceafărul cu cele… 148 de strofe [https://revistavatra.org/2018/04/10/ eminescu-restituit-o-versiune-integrala-a-luceafarului/].

 

Şi eu am fost captivat de acest lucru şi am citit cu atenţie articolul respectiv şi, apoi, multe alte articole care au ȋncercat să dea un răspuns la ȋntrebarea: avem dreptul să atentăm la Luceafărul “standard”, cel stabilit de marele exeget al operei eminesciene, Perpessicius? Şi care ar fi fost “voinţa” lui Eminescu cu privire la versiunea definitivă a Luceafărului?

 

Este greu de dat un răspuns, dar primul lucru pe care l-am făcut a fost să citesc cu interes această versiune “integrală”, după care mi-am pus ȋntrebarea: care sunt cele 50 de strofe ȋn plus?

 

Ca urmare, am preluat poemul cu cele 148 de strofe şi am marcat cu roşu strofele noi, astfel că cine doreşte să analizeze acest aspect să poată să le identifice cu uşurinţă (click aici pentru a accesa varianta cu 148 de strofe).

 

Continuând căutările, am aflat multe despre cum a evoluat structura Luceafărului ȋn ediţiile succesive, ȋncepând cu ediţia princeps, din Almanachul societǎţii România Junǎ din Viena (aprilie 1883), reluată ȋn Convorbiri literare (august 1883) – 98 de strofe,  apoi ediţia Maiorescu, din decembrie 1883 – 94 de strofe, ajungând la varianta standard, a lui Perpessicius – 98 de strofe. Şi, mai ȋnainte chiar, varianta publicată ȋn limba germană de Mite Kremnitz, ȋn ianuarie 1883.

 

Dar aflăm şi despre variantele manuscris (nepublicate) - diversele versiuni (A, B, C, D) rezultate ȋn anii 1881-1883, cu număr variabil de strofe şi chiar cu structură net diferită (ȋntr-una din variante ȋncepe chiar cu discursul Demiurgului). Aflăm şi despre alte strofe descoperite mult mai târziu, de Petru Creţia…

 

O analiză adevărată pot face doar specialiştii, evident, dar oricine se poate bucura de o lectură a Luceafărului ȋn forma aceasta extinsă şi ar putea să cadă pe gânduri: ce orizont larg - ȋn timp şi ȋn spaţiu, ce profunzime - ȋn gând şi ȋn suflet, a putut cuprinde Luceafărul poeziei române!

 

Ca urmare, astăzi, de Ziua culturii naţionale: La Mulţi Ani!

 

Stiri
S.I.I.M.A.D.C.
Am uitat parola
Acest site foloseste "cookies" pentru a usura navigarea in site si numararea vizitatorilor intr-o perioada de timp. Prin continuarea utilizarii acestui site va dati acordul folosiri acestora. Multumim pentru intelegere. Apasati aici pentru mai multe informatii.